Latmos, Ege bölgesinde beşparmak dağlarının antik dönemlerindeki adı ...

Latmos,
Beşparmak,
Herakleia, Latmos (Beşparmak)
Beşparmak Dağları,
Phthires Dağı,
Latince: Latmus; 
Eski Yunanca: ,τμος, 
Romanize: Latmos, 
Ege bölgesinde beşparmak dağlarının antik dönemlerindeki adı, Latmos'dur.

Türkiye'nin eski Muğla Körfezi'nin kuzey kıyılarında doğu, batı istikametinde uzanır. Türkiye'nin Muğla ve Aydın illerinde bulunur. Tarihi Hellenised Ionia'nın bir parçası olan Karia kıyılarındadır. Milet'in 25 kilometre doğusundadır. Latmus Dağı'nın güney yamaçlarında Latmus şehri vardır. tarihçi Strabo tarafından dar körfezde bir liman olduğunu yazmış. Ayrıca Latmus'un Truva Kataloğu'ndaki Phthires Dağı ile aynı olduğunu belirtiyor.

Günümüzde Milas-Söke Karayolu üzerinde yer alan Herakleia’nın yer aldığı, Antik Çağ’da Latmos Dağları olarak bilinen Beşparmak Dağları sarp ve ormanlarla kaplı olup Latmos Körfezi’ni çevirmektedir. Bu antik şehir, Latmos veya Latmia olarak bilinir.

Latmus Körfezi deltası Maeander (Büyük Menderes) nehrinin tortusu ile antik çağlarda dolmaya başlamış. Bafa Gölü,  bu tortu ile dolan bataklıklarının arkasında oluşmuş. Göl, ekolojik olarak tuzluluk azalmış ve bir acı sudan oluşmuş. Bu nedenle göl kuş barınağı haline gelmiş. Gölün maksimum derinliği 25 m. ve 7 km2 bir alana yayılmış. Latmus Dağı'nın batı eteklerinin  tabanından uzanıyor. Tarihi liman kaybolmuş.  Antik Heraclea kasabası, Latmum, bugünkü Kapıkırı kasabasına dönüşmüştür. Latmos dağı, Kapıkırı'ndan görülen bir dağ olup, mahmuz şeklindedir. 

Bugün Beşparmak diye adlandırılan Latmos dağlarında 1994 yılında, Anneliese Peschlow-Bindokat tarafından bulunan kaya resimleri ile ünlüdür. Anadoluda son yılların en büyük arkeolojik buluntularından birisidir. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ