Cıva ile klorun bileşimi olan, hekimlikte kullanılan, çok zehirli beyaz, bir toz...

Aksülümen,  
Sülümen.
Süblime.
Bilimsel adı cıva biklorürdür. 
Cıva, oda sıcaklığında sıvı durumda olan tek metal olup, havada oksitlenmez. Isıtılırsa 350°C’ ta bir yükseltgenmeye uğrayarak yüzeyi kırmızı HgO katmanıyla örtülür. Sıcak, derişik nitrik ve sülfürik asitlerde kolayca çözünür.

Alkalilerde çözünmez. Metalik cıva buharı ve çoğu bileşikleri zehirlidir. Bileşikleri sentezlerde çok kullanılır. Periyodik cetvelin IA, IB, IIA, IIB grubu metalleri ve kurşun ya da kalayla kolayca alaşımlar (malgama, amalgam) verir.

Gümüş-kalay-cıva malgaması diş dolgusu olarak kullanılır. Metalik cıva, alaşımlarından başka çeşitli elektrotların yapımında, barometre ve termometrelerde, hava boşaltma tulumbalarında ve cıva-buharlı lambalarda kullanılır. Cıva-buharlı lamba, mor ötesi ışınımı bol bir beyaz ışık verir. Cooper-Hewitt lambası da denen bu lambalar fotoğrafçılıkta ve tıp alanında kullanılır.

Sublime, Bu madde, civanın iki klorlu bir tuzudur. Beyaz, parlak, ağır billurlardan ibaret bir tozdur. Madeni ve fena bir kokusu vardır. Süblimenin mikropları öldürme hassası meşhurdur. Bunun için bazı hallerde Dezenfeksiyon için kullanılır. Fakat Albümini pıhtılaştırdığından her zaman dezenfeksiyona yaramaz. Aynı zamanda, frenginin tedavisinde de kullanılmış bir ilaçtır. Muayyen ve hekimlerce tayin edilecek mahlulleri baş, kasık bitlerinin öldürülmesinde işe yarar.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ