Ege Bölgesinde genellikle salatası yapılan bir tür sarmaşığa ya da yabani kuşkonmaz bitkisine verilen ad....

İzvinya, 
Sarmaşık otu,
Yabani kuşkonmaz. 
İzmir Bölgesinde, genellikle salatası yapılan bir tür sarmaşığa ya da yabani kuşkonmaz bitkisine verilen ad.
Sarmaşık otu, soğuk algınlığına ve mide yanmasına iyi gelir. Adet düzenleyicidir. Lapa yapılıp yaraların üzerine sarıldığında yaraları iyileştirir. Ayrıca uykusuzluğa iyi gelir. 

Sarımsağın sayısız faydaları vardır. Damar sertliğine, tansiyona, ülsere, kolesterole ve uykusuzluğa iyi gelir. İdrar söktürür. Kandaki pıhtılaşmayı önler. Vücudun direncini artırır. Nezle ve gribi iyileştirir. Adet düzenler. Toksinleri atıcı görevleri vardır. Ayrıca cildi güzelleştirir.

İzvinya salatası;
Malzemeler: 
1 demet sarmaşık otu (izvinya)- 2 adet taze soğan- 1 diş sarımsak- 4 adet kornişon turşu- 1 adet soyulmuş domates- elma sirkesi- limon- sızma zeytinyağı.
 
Hazırlanışı: 
Taze yerine ulaşıncaya kadar elle kırarak temizlediğiniz sarmaşıkları bol suda yıkayın. Bir salata tabağına aldıktan sonra içine küçük küçük doğradığınız soğan, sarımsak, turşu ve domatesleri ilave edin. Üzerine elma sirkesi, az limon ve sızma zeytinyağı gezdirerek servis yapın.  Tuzu önceden ilave ederseniz tadı acı olacağı için, yerken eklemelisiniz.

Başka bir yemek tarifi aşağıda sunulmuştur.
Ege ve Akdeniz bölgesinde çıkan, yabani kuşkonmaz. Arapsaçı denilen otla kavrulur ve üzerine çırpılmış yumurta eklenerek pişirilip yenilir. Değişik mantar çeşitleri ile, tavuk ile çok uyumlu bir lezzeti var.  İzvinyanın ayıklanması; bitkinin belli bir bölümüne kadar olan kısmı “çıt” diye kırılır. Kırılmadığı kısmı yenmeyen bölümüdür. Kırıldığı yerden koparılır yıkanır ve kullanılır.

3 demet izvinya,
150 gr doğranmış mantar,
2 diş doğranmış sarımsak
3 çorba kaşığı zeytinyağı
 2 çorba kaşığı soya sosu

Yapılışı,
Zeytinyağını derin bir tavada hafifçe ısıttıktan sonra dilimlediğimiz sarımsakları kavuralım. İzvinya eklenir, hafifçe kavrulur. Rengi güzel bir yeşil olunca, mantar ilave edilerek kavrulmaya devam edilir. Mantarlar suyunu salmadan soya sosu da konularak çok az daha pişirilerek ocak kapatılır. İsterseniz meze olarak, makarna, tavuk gibi yemeklerin yanında da garnitür olarak servis yapabilirsiniz.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ