Kurutulmuş meyvesi halk hekimliğinde kullanılan bir ağaçcık ...

Gilaburu,
Sinirotu, 
(Plantago Major),
Amin,
Babadeşen, Bağa, Bağayaprağı, Bağyaprağı,
Belgibrin, Belhaves, Belhavis, Belhavz,
Beşdamarotu, Beyyaprağı, Beyazbıçakotu,
Bobvista, Boğayaprağı,
Ca havez, Çığarca, Damarlıot, Damarotu,

Halile,
(Farsça)
Doğu Hindistan'da yetişen bir bitkinin olgunlaşmadan önce toplanan ve kurutulan 1-3 cm. uzunluğunda, iğ biçiminde sert, kokusuz taneleridir. Sarı Halile ve Karahalile olmak üzere iki çeşidi vardır. (Terminalia citrina).
Karakabarcık, Kesikotu, Keskinotu, Kırksinir, Sıtmaotu, Siğilotu, Sihirotu, Silsilikotu, Simsekotu, Singeryaprağı, Sinirliot, Sinirlikabalak, Sinirliyaprak, Sinirotu, Sivrisiğilotu, Siyilyaprağı, Siyilliyaprak, Siyilotu, Supazısı, Sümürşük,
Yaraotu, Yedidamarotu,

Sinirotu Köküyle beraber tüm bitkinin çayı gırtlak kanserinde içilir. Yapraklarının, nane ve ısırgan yaprakları ile beraber hazırlanan çayı damar açıcı olarak içilir. Anadoluda kırmızı meyveleri turşu yapımında ya da halk hekimliğinde kullanılan bir ağaççık. Orta ve Kuzey Anadolu'da yetişen,meyveleri halk hekimliğinde kullanılan bir ağaççık .

Yapraklarının çayı mide ağrısında içilir. Yapraklarının çayı vücut kaşıntısında ve parmak arasında oluşan mantar tedavisinde içilir. Yapraklarının çayı böbrek ve bağırsak rahatsızlıklarında içilir. Yapraklarının çayı iltihap söktürücü olarak ve sabahları aç karnına tansiyonu düşürmek için içilir. Yaprakları doğrudan veya ısıtılıp yaranın çıbanın üzerine sürülür.

Yaprakları kekik yaprakları, ıhlamur çiçekleri ve bir adet soğan ile beraber kaynatılır, içine limon sıkılır, bu su süzülür ve günde – defa bağırsakları yumuşatmak amacıyla içilir. Yapraklarının ısırgan yaprakları ile beraber kurutulup hazırlanan çayı bağırsak yumuşatmak amacıyla içilir.

Tohumlarının ısırgan tohumları ile beraber hazırlanan çayı yaban elması ve ayva meyveleri katılarak astım, bronşit ve öksürük için içilir. Tohumları dövülüp balla karıştırılarak öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde yenir. Tohumları yoğurda katılıp ishal kesici olarak yenir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ