Yerli bir keçi cinsi...

Norduz,
Norduz Keçisi,
Kilis Keçisi,
Kıl keçisi,
Honamlı keçisi,
Ankara keçisi, 
(Yünü siyah, kahverengi olan tipine Alatya denir.)

Diğer keçi cinsleri,
Kaşmir keçisi - Morghose keçisi,
Nubi keçisi - Anglo Nubian Keçisi,
Saanen Keçisi,
Beyaz Alman Asil Keçisi,
Toggenburg Keçisi,
İspanyol keçisi,

Van ili Gürpınar ilçesi köylerinde, Norduz olarak tanınan yörede yetiştirilir. İlkbahar ve yaz aylarında ek besleme yapılmadan çayır ve meralarda beslenmektedir. Kış aylarında sürü tamamen ağılda beslenir. Kurutulmuş çayır otu, saman, arpa ile beslenir.

Norduz keçilerinde rastlanan yaygın renk siyahtır. Ayrıca beyaz, krem, siyah-beyaz, gri, kül rengi, kahve renkli hayvanlara da rastlanmaktadır. Erkek hayvanlarda boynuzluluk hakimdir. Boynuzlar uzun ve dik yukarı (V) bir şekil gösterirler. Beden esas rengi siyah olmakla birlikte beyaz, krem, siyah-beyaz, gri, kül, kahverengi ve süt kahvesi renklerde görülür. Erkekler sağlam boynuzlu olup, boynuzlar görkemli, sağlam, uzun ve yukarı doğru, her iki yanda arkaya doğru hafif eğimdedir. Dış görünüşleri sağlam sert coğrafik yapıya uygun bir görünüm sergiler. Dişilerde boynuzlu olanlar olabileceği gibi boynuzsuzlar da vardır. Dişilerin boynuzları arkaya doğru ince bir kıvrım yapmaktadır.

Bu ırkın kaşmir keçisi olarak bilinen Morghose keçisinin yerli keçi ırkları ile doğal melezlenmesi sonucu ortaya çıktığı sanılmaktadır. Yaz ve kış aylarında ek yemleme yapılmadan bölgedeki meralarda beslenmektedir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ