Rus imparatorluk ailesinin toprak olarak sahip olduğu mülkler...

Udel,
(Yurt sistemi).
Rus imparatorluk ailesinin toprak olarak sahip olduğu mülkler.
Rus devleti 862 yılında Ladoga gölü sahası ve İlmen gölü çevresinde Novgorod da Rulik tarafından kurulmuştur. Rulik'in 979 yılında ölümü ile oğlu İgor küçük olduğu için akrabası Oleg geçmiştir. İlk iş olarak da Kiyef şehrini alarak Kiyef devrini başlatmıştır. 912 yılında Oleg'in de ölümüyle Kiyef tahtına İgor geçmiştir. Ancak iç idaredeki başarısızlığı sebebiyle bir isyan sonucu öldürülmüş ve yerine küçük yaşta olan oğlu Svyatoslav geçti. 

Küçük olması sebebiyle devlet idaresini karısı Olga ele aldı. Olga’ nın en önemli faaliyeti 957 yılında Bizansı ziyareti sonucu Hıristiyan olması ve bu dinin Kiyef'de yaygınlaşmasıdır. Daha sonra idareyi ele alan Svyatoslav ise Rusların şark ve cenup istikametinde yayılışların ilk adımını atmıştır. Ancak Bizans’la girdiği mücadele sonucu öldürüldü, bunu üzerine üç oğlundan Vlademir Novgoroda yerleşti ve diğer kardeşleri ile mücadelede başarı sağlayarak Kiyef' i de aldı. Vilademir ilk olarak Lehistan’a doğru yayılışa başladı, ancak bu dönemin en önemli olayı; Bizans imparatoruna bir yardım sonucunda kızı Anna ile evlenmesi ve buna karşılık Bizans' ın isteği ile 989 yılında Hıristiyanlığı resmi din olarak kabul etmesidir. Bu dinin kabulü ile Ortodoksluk, Rus devletinin gelişmesinde ve Rus kültürünün teşekkül etmesinde çok mühim neden olmuştur. Vilademir' in 1015 yılında ölümü ile oğullarından Novgorad şehrindeki Hakim Yaroslav başa geçti. Bu dönemde kısaca; kütüphaneler yaptırıldı, Sofya kilisesi yapıldı, Kiyef de Hıristiyanlığı yaydı, Peçenekler uzaklaştırıldı, bazı devletlere ilk defa elçilikler gönderildi, Kiyef ticari alanda yükseldi, halk Hıristiyanlık sayesinde millet halinde birleştiler, ilk yazılı kanun olan Yaroslavın Pravdası oluşturuldu, oğlu İzyaslav’ı büyük knez ilan etmesi sonucu Rusya ayrı knezliklere bölünmüş oldu.

Türk (oğuz), Peçenek ve Berende zümrelerinin güneyde knezlar tarafından himayeleri Kumanlar' ın saldırmasına neden olmuştur. Vlademir Monomach ile Kiyef kınezi Svyatopolk 1103 yılında Kumanları ağır bir yenilgiye uğratmıştır. Rostov ve Suzdal şehirleri Novgorod' dan gelenler tarafından kuruldu. İlk knezi Monomachın oğlu Yuri idi. Bu kınezliğin diğerlerinden farkı veçeler yoktu, yönetim de udel sistemi, yurt sistemi hakim olmuştur. Yani knezler kendi ülkelerinde mutlak hakimdiler. Yurinin ölümünden sonra ise bütün ülke knezliklere bölündü.

Nevskinin oğlu Daniil Aleksandroviç imparatorluk ailesine ait topraklarda Udel (yurt) sistemini kurdu. Daha sonra İvan idareyi ele aldı ve Altınordu devletine bağlılığını bildirerek vergiler ve hediyeler gönderdi. Bunun sonucu Özbekhan Moskova knezliğini devamlı suretle destekleyerek diğer knezlikler nazarında yükselmesini sağlamış ve Büyük Rus Devleti’nin kuruluşu yolunda önemli adımlar atılmıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ