Mallarda ortaklık ilkesini ve halkı her bakımdan eşitleştirmeyi savunan Batıni-İsmaili kökenli dinsel ve siyasal bir akım...

 Karmatilik, 
(Qaramith). 
Adını kurucusu Hamdan Karmat'tan alan, toplumsal ekonomik temele dayalı Batınî bir tarikattır. Şiilik İsmailîlik mezhebinin Fatımiler'in imamlığını kabul etmeyen koludur. 890 yılında Kufa'da İsmailîliğin El Savad (bugünkü Güney Irak) bölgesi temsilcisi Hamdan Karmat daha sonra Karmatilik olacak ilk örgütlenme olmuştur. 899 yılında Ubeydullah' ın kendisini İmam - halife ilan ederek Fatımi hanedanını kurduğunda İsmaililiğin çoğunluğu kabul etmiştir. 

Karmatilik, 10. yüzyılın başlarına kadar el-Savad ve Suriye'ye yayılmış ve 903 yılında Şam'ı kuşatmıştır. Ancak 907 yılında Abbasiler tarafından bastırılmıştır. Bahreyn'de ise "Müminiyye" kentini inşa ederek 930'de Mekke'ye saldırarak Kâbe'nin beyaz taşını alıp dönmüş ve 11. yüzyıla kadar bağımsızlığını kormuştur.
Karmatiler, Kuran'ı ve hadisleri kurdukları düzene göre yorumlayıp Müslümanlığın gönül arılığından başka bir şey olmadığı, cennet ve cehennemin dünyada bulunduğu görüşünü savunuyorlardı. Bu da, dinsel yükümlülükleri ve yasakları büyük ölçüde azaltıyordu. Ekonomide mülkiyet ortaklığını uygulayan Karmatîler, akşam yemeklerini kadınlı-erkekli toplantılarda ortak kazandan yiyorlar.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ