"Kirpiotu, Koniçiçeği" gibi adlar da verilen ve vatanı Kuzey Amerika olup çay gibi haşlanarak içilen şifalı bir bitki...

Ekinezya 
Echinacea purpurea, 
Echinacea angustifolia,
Purple Coneflower,
Erguvani kirpibaşı, 
Kirpibaşı, Kirpiotu,
İnce yapraklı eflatun koza çiçeği,
Samson kökü, 
Koniçiçeği,

Asteraceae familyasından soğuk algınlığı, grip, enfeksiyon, zayıf bağışıklık sistemi ve kanserden korunma gibi durumlarda dünyanın en önemli şifalı bitkilerinden olup; kuru toprak ve ovalar ile seyrek ormanlık arazilerde doğal olarak yetişen çok yıllık Meksika kökenli bir bitkidir.Latince İsmi, Echinacea purpureadır. Bir öbek etrafında birden fazla dallara ayrılarak büyüyen bitkinin her dalında çoğunlukla bir tek çiçek yer almaktadır. Ekinezya bitkisinin en ucuna yerleşmiş bir çiçek vardır. Bu bitkinin, çiçeğin rengi kızıla doğru giden eflatundur. Bitkinin tohumu hafif dikenimsidir. Yunanca “echinos”(dikenli, dikenimsi) kökünden olup Ekinezya (Echinecea) olarak yunancadan türemiştir.
Kızılderililer bitkinin kökünü ve yapraklarını her tür yaranın tedavisinde, enfeksiyon ve iltihaplanmalarda, zehirli böcek ve yılan sokmasına, boğaz ve diş ağrısına, kabakulak, çiçek hastalığı ve kızamığa karşı başarıyla kullanıyorlardı. Bitki Amerika’ya yerleşen ilk göçmenler tarafından da enfeksiyonlara karşı sık olarak kullanılmıştır.

Soğuk algınlığı, grip, herpes, sinüzit, saman nezlesi, solunum hastalıkları; anti iltihabi hastalıklarda çok faydalıdır. Yapılan araştırmalara göre ekinazya nezlenin 12 klinik septomunu azalttığı bulunmuştur. Nezlenin ilk işaretleri görüldüğünde alınmalıdır. Sık sık tekrarlayan yerleşik müzmin bronşit, Sinüzit de koruyucu olarak da kullanılabilir. Ayrıca grip ve kulak enfeksiyonlarında da faydalı olduğu tespit edilmiştir. Egzama, çıbanlar, kesikler, yanıklar, sedef, sivilce,yaralar, ülser, kurdeşen v.b deri hastalıklarında büyük derecede iyileşme sağlar.

Ekinezya çayı normal çayı demlediğimiz gibi demlememeliyiz. 1 litre suyun içerisine 3,5-4 tatlı kaşığı kuru ekinezya bitkisini ekleyip 2-5 dakika bekleyin. Taze ekinezya bitkisinden, 1 avuç demliğe koyup üzerine 1/4 litre kadar (yaklaşık 1,5 su bardağı) sıcak su ekleyip yine 2-5 dakika demini salana kadar bekleyin. 15 gün tükettikten sonra mutlaka 1 ay ara verin. 

Ekinezya çayı 15 gün boyunca kullanılır. Fazla kullanılması tavsiye edilmez. Ayrıca Otoimmün hastalığı olanların kullanması tavsiye edilmez. Bağışıklık baskılayıcı ve anksiyete ilaçları ile alınmsı önerilmez. Hamilelerin kullanması tavsiye edilmez. Bir yaşından küçük çocuklarda da kullanılması önerilmez.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ