Güneydoğu Anadolu’da, özellikle Mardin yöresinde yaşayan bir topluluk...

Mihalmiler,
Mıhallemi olarak anılan halk topluluğu gündelik yaşamlarında semitik bir dil ailesine mensup Arapça'nın Kıltu(Qıltu) lehçesiyle konuşmaktadırlar. İnanç bakımından çoğu sünni ve şafii mezhebine tabidirler. Ayrıca Hristiyan ve Musevi Mahalmiler de mevcuttur.

Nüfuslarının büyük bölümü Turabidin ve çevresinde bulunan Mahalmilerle ilgili bir rivayet onların büyük bir arap kabilesinden oluştuğu yönündedir. Bir başka görüşe göre ise Mahalmiler Aramilerin bir koludur ve M.Ö. 1050 yılında Hititlerin gücünün zayıflamasıyla Arabistan topraklarından Anadolu'ya gelmişlerdir. Sami ırkından geldikleri bilinen bu halkla ilgili bir yazıtta Ahlami Armaya tabiri kullanıldığı görülmüştür. 

Varolan görüşlerden bir diğerine göre ise Mahalmilerin Tunus ve Cezayir'den göç eden Beni-Hlial kabilesine mensup araplardan müteşekkil olduğu ileri sürülmektedir. Bunun yanında Mıhallemi kelimesinin 15.yüzyılda adı geçen bir türk aşireti olan Maklemite'den kaynaklandığı dolayısıyla bu ırkın aslında türk olduğu iddia edilmiştir. Aynı şekilde kimi Süryani kaynaklarınca bu topluluğun Süryani ve Hristiyan olup sonradan müslümanlaştığı iddia edilse de Osmanlı belgelerinde kendilerinden Müslüman Mahalmi Cemaati diye söz edilmektedir. Görüldüğü gibi Mahalmilerin kökeni hakkında epey söylenti mevcut..
Mahalmileri kültür ve yaşam tarzı olarak diğer komşu halklardan ayıran pek olgu yoktur; sadece dil konusunda bir farlılık görülmektedir. Mahalmilerin çoğu yaşadıkları coğrafya itibariyle Türkçe ve Kürtçe'yi iyi konuşurlar. Geniş aile yapısının ve akrabalık kurumunun yaygın olduğu Mahalmilerde akraba ve grup içi evlilikler tercih edilse de zamanın getirdiği yeniliklerden dolayı artık buna pek riayet edilememektedir.

Mahalmiler, Mardin Midyat Ömerli Siirt Urfa Batman gibi il ve ilçelerde ve bunların köylerinde yoğun olarak bulunmaktadırlar. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ