Brahmanizm' in kutsal kitaplarının genel adı...

Sruti,
Şruti,
Brahmanizm'in kutsal kitaplarının genel adı. Sanskritçe vahiy demektir.
Brahman: Mutlak kainat, bütün eşya ve alemlerin ilahi ve maddi vasfını anlatmak için kullanılır.
Hindistan' ın başlıca dinlerinden biri de Hinduizm' dir. Hint dinlerindeki gelişmeler sonucu hinduizm adını alır. Brahman' ların hakimiyet sağladıkları dönemde ise Brahmanizm terimi ile ifade edilmiştir. Hinduizm sonradan gelişen bir kavramdır.

İlk zamanlarında Hindistan'ın farklı bölgelerinden, Müslüman, Hıristiyan, Yahudi, Budist veya Jain olmayan kişilerin bir araya gelmesiyle oluşan bir grup olarak başladı ve gelişti. Hint Anayasasında Hinduizm; Jainizm, Budizm ve Sihizm’i içeren bir tanım olarak belirtilir. Hinduizm mistik bir dindir. Hindoloji’ de Brahmanizm, sonraki zamanlarda Hinduizm olarak adlandırılmıştır. Muhtemelen M.Ö. 500 yılından itibaren Hinduizm geleneği bugünkü asıl şeklini almıştır. Hinduizm geleneğinin dili, Hint-Avrupa dil ailesinden Sanskritçedir. Ana Tanrıları Brahma, Vişnu ve Şiva’dır.

Günümüzde Hinduizm ve Brahmanizm terimlerinin bir biri yerine kullanıldığı bilinmektedir.
 Yaygın bir anlayışa göre Hinduizm ve Brahmanizm terimleriyle, en eski Vedalar döneminden günümüze ulaşmış bulunan Hintlerin inanç, düşünüş, his ve hayat tarzları kastedilmektedir. Hint yarımadasındaki halkın çoğunun dini inanç ve geleneklerini ifade ettiği için Hinduizm terimini kullanmaktadır.Hindular ise dinlerini "Sanatana Dharma" yani ezeli ve ebedi din veya baki din diye adlandırırlar. Bu dine mensup kişilere de sanatani yani baki denir.

Hindu kutsal metinleri öncelikle Şruti ve Smriti olarak iki kategoriye ayrılır.
Şruti; 
Sanskritçede işitilen şey anlamına gelmektedir. Şruti' nin belli bir yazarı bulunmamakta, kutsal kişilere (Rişiler) iletilen ilahi kayıtlar olduğuna inanılmaktadır. Vedalar, Upanişadlar ve Mahabarata destanının bir bölümü olan Bhagavad Gita Şruti kategorisi içerisindedir.

Smriti; 
Sanskritçede hatırlanan/korunmaya değer şey anlamına gelmektedir. Dindeki otoriteleri Şruti' den sonra gelir. 

Smitriler; Dharma Şastra (Kurallar, kanunlar), Mahakavyalar (Destanlar; Mahabarata ve Ramayana), Puranalar (Masallar-Yazmalar), Sutralar (Atasözleri-Aforizmalar), Agamalar (Mantralar, Tantralar, Yantralar), Dyasanalar (Vedanta).

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ