Bir maymun türü olan makilere verilen ad....

Lemur,
Makigiller,
Lemuridae,
Makimsiler (Lemuriformes) grubunun en çok tanılan maymun familyasıdır. Halka kuyruklu maki, uzun, siyah-beyaz çizgili kuyruğu ile hemen tanınır. Lemuridae familyasından olan halka kuyruklu makilerdir. Lemur cinsinin tek üyesidir. 

Bütün lemurlar gibi Madagaskar'a endemiktir. Madagaskar' ın eşsiz flora ve faunasının birincisi dünyada bir tek orda bulunan lemurlardır. Halka kuyruklu maki galeri ormanlarında ve adanın güneyindeki dikenli çalılıklarda yaşar. Hepçildir ve diğer lemurların aksine çoğunlukla yerde dolaşır. Gündüz gezer, sabahları daha aktiftir. Ağaçlarda yaşayan tüylü büyük gözlü lemurun 28 ayrı türü vardır. Soyları tehlike altındadır.

En hareketli lemur olan indri'lerin ağaçlar arası atlamaları görülmeye değer. Lemurlar annelerinin tüylerine tutunacak kadar büyümeden anneleri onları ağızlarında taşır. Lemurlar yaklaşık 18 sene yaşarlar. Bu hayvanlar gün doğarken kahvaltı etmeyi , bütün sabah güneşlenmeyi , öğlen şekerleme yapmayı ve öğleden sonra atıştırma yapmayı severler. Ayrıca anaerkildir ki bu durum makilerde yaygın olmakla beraber diğer primatlarda yaygın değildir. Halka kuyruklu makiler ayrıca güneşlenirler. Diğer makiler gibi, bu tür de çok iyi koku alır ve bölgesini koku bezleri ile işaretler. Erkekleri ayrıca bölgelerini savunmak için koku kavgaları yaparlar.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ