Bir domates hastalığı...

Tuta,

(Tuta Absoluta).
Bilimsel literatürde Tuta Absoluta olarak adlandırılan zararlının, domates yapraklarına zarar vermektedir. Bu nedenle ''domates yaprak galeri güvesi'' olarak da bilindiğini söylenir. Domateste verim ve kalite kaybına yol açan bu hastalıkla mücadele erken başlatılmalıdır. 
Domateste büyük ürün ve verim kaybına yol açan Tuta Absoluta zararlısı çok hızlı şekilde ülkenin her tarafına yayılıyor. Üründe kalite ve kaybına yol açan Tuta Absoluta hastalığının insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmadığı bilinir. Domates yetiştiriciliğinin ana zararlısının domates güvesinin bitkileri kök hariç tüm kısımlarında zarar verir.
Tuta ismiyle anılan hastalık, kelebeklerin domateslerin üzerine konup larvalarını domatesin içine bırakması sonucu oluşan kurtların domates kızarmaya başlayınca gelişip domatesi çürütmesiyle oluşuyor. Zararlı, domatesin yaprağına yumurtalarını bırakıyor. Bunlar galeriler açarak yaprağın kurumasına neden oluyor. Sadece yaprakla sınırlı kalmayan bu zararlı meyve yüzeyine, daha sonra da içerisine girebiliyor. Bunun yanı sıra domatesin gövdeyle birleştiği yerden girerek de tüm gövdeyi çürütebiliyor. Zararlı çok küçük bir böcek olup ve hızla üreyerek kısa sürede büyük alanlara yayılabilmektedir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ