Toplumsal gerçekliği yansıtan şiirlerini “Boyundan Utan Darağacı”, “Halk Çağı”, “Şiir Sıcağı” gibi yapıtlarında toplamış şairimiz...

Ali Yüce, 
D. 1928,  Ö.29 Nisan 2016
Türk şair ve araştırmacı. 
Ali Yüce, toplumcu gerçekçi bir şairdir. Şiirlerinde, yaşadığı çevreyi, içinden geldiği toplumun dertlerini, acılarını,  umut ve özlemlerini, itilip kakılmışlıkları sorumlu bir aydın duyarlılığıyla dile getirir.

1928 yılında Hatay’ın Yayladağ ilçesi Hisarcık köyünde doğdu. 1951 yılında Düziçi Köy Enstitüsü’nü bitirdikten sonra Anadolu’nun çeşitli köylerinde ilkokul öğretmenliği yaptı. 1961'de yeterlik sınavlarını dışardan vererek Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce Bölümü’nden diploma aldı. Çeşitli liselerde İngilizce öğretmenliğiyle eğitim alanındaki hizmetini sürdürdü. İlk şiiri 1956’da Yücel dergisinde yayınlandı. Daha sonraki şiirleri Yeditepe, Türk Dili, Soyut, Sanat Rehberi dergilerinde çıktı. İlk şiirlerinde İkinci Yeni'ye başarısız öykünmeler görülür. Özellikle Edip Cansever etkisindeki bu şiirde, benzeşme, niteleme, tamlama bolluğu, aşırı soyutlamalar ve dil oyunları, aşırı bir konuşkanlık etkin. Olgunluk dönemi şiirlerinde ise Metin Eloğlu ve Can Yücel şiirinin bazı özellikleri dikkat çeker. Sözcüklerin yan yana dizilmesiyle izlenimler yaratma diye tanımlanabilecek ilginç bir teknik kullanır. İlginç ritimler, konuşma dili ve sesleniş özellikleri kullanarak şiirini geliştirdi. Yaşadığı çevreyi, toplumsal sorunları yansıtan, yer yer taşlamaya yönelen, yergi ve eleştirinin ağır bastığı toplumcu şiirleriyle tanındı. İlk şiiri 1956 yılında Yücel dergisinde yayımlanan Yüce'nin daha sonraki şiirleri Yeditepe, Türk Dili, Soyut, Sanat Rehberi dergilerinde çıkmıştır. Yüce, çocuklar için de şiirler yazmıştır. Şair, genellikle yaşadığı çevreyi, toplumsal sorunları yansıtan, yer yer taşlamaya yönelen, yergi ve eleştirinin ağır bastığı toplumcu şiirleriyle tanınır. 1977 yılında Antakya Ticaret Lisesi’nde İngilizce öğretmeni iken emekliye ayrılmıştır.

Eserleri;
Boyundan Utan Darağacı - Halk Çağı - Ortadoğu Şiirleri - Şiir Sıcağı - Anamı Arıyorum - Antakya Çarşıları - Şiir Tufanı - Taş Tanrılar - Asılacak Kitap - Çocuklar İnsan Tomurcukları - Yunuslama - Havalı Meryem -Sevgim Servetimdir - Yunuslama  - Uzaya Giden Uçurtma .
İnceleme; 12 Eylül’ü üstü kapalı anlatan Siskent .

Aldığı ödüller;
1980 Nevzat Üstün Şiir Ödülü Halk Çağı ile
1982 Yeditepe Şiir Armağanı Halk Çağı ile
1982 Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü Halk Çağı ile
1985 Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü
1994 Olmaca adlı şiiri ile Palermo Akdeniz Şiir Ödülü (İtalya)
1996 Kültür Merkezi Emeğe Saygı Ödülü,
1997 Damar Edebiyat Emek Ödülü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ