Charles Vidor’un yönettiği ve Rita Hayworth’un başrolünü oynadığı film...

Gilda,
Sinemanın efsane güzeli olan ayrıca sinemanın en seksi yıldızlarından Gilda karakterine can veren Rita Hayworth  (1918 - 1987) ya da asıl adıyla Margarita Carmen Cansino 17 Ekim 1918’de İspanyol asıllı bir babanın ve Amerikalı dançı bir annenin çocuğu olarak Amerika'nın New York kentinde doğdu. 1946 yılında rol aldığı Gilda Rita Hayworth’ un kariyerinin zirvesi oldu. 14 Mayıs 1987 yılında öldü.

Kumarhane sahibi Ballin Mundson'ın güzel ve çekici eşi Gilda aynı zamanda kocasının Buones Aires' deki kumarhanesinde krupiye olarak çalışan eski kumarbaz Johhny Farrel'in eski sevgilisidir. Aralarındaki çekimin farkına varan Mundson ikisini biraraya getirmeye karar verir ve Farrel'i karısının bodyguard'ı yapar... Bu unutulmaz kara filmde canlandırdığı Gilda karakteri ile özdeşleşen Rita Hayworth, özellikle Put The Blame on Mame şarkısı eşliğinde striptiz yaptığı sahne ile sinema tarihinin unutulmazları arasındaki yerini aldı. Bugün bile Rita Hayworth denince akla Gilda’nın gelmesi, filmin ve Hayworth’un başarısının bir göstergesidir. Gilda hakkında anlatılan sayısız efsane vardır ama Amerikalıların nükleer denemeler sırasında Bikini adasına attıkları bombaya Gilda adını vermesi bunların arasında en ilginçlerinden biridir.

Gilda'dan sonra kazandığı şöhreti iyi değerlendiren ve rol aldığı filmlerle ününe ün katan Hayworth, 1953 yılında rol aldığı Salome'dan sonra 1957 yılına kadar sinemadan uzak kaldı. 1957 yılında Pal Joey adlı müzikal ile sinemaya dönüş yapan Hayworth, bu filmle birlikte müzikal ağırlıklı filmlerde rol almaya devam etti ancak güzel yıldız artık eskisi kadar sık film çevirmiyordu. 1966 yılından itibaren Avrupa’da şansını deneyen güzel yıldız İtalya’da L'Avventuriero ve Bastardi gibi filmlerde rol aldı.



 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ