Bit, tahtakurusu gibi asalak böceklerin yumurtası...

Sirke,
Farsça: Sirke, 
Fransızca: Larve, 
İngilizce: nit.
Bit, tahtakurusu vb. asalak böceklerin yumurtası.
Salatalara, yemeklere ekşilik vermek için kullanılan ekşimiş üzüm, elma, limon vb. suyu.

Sirke, bit yumurtasının diğer adıdır ve beyaz renktedir. Sirke saç teline yapışan kirli beyazdan açık kahverengiye kadar renkte düzgün yüzeyli ve oval biçimdedir. Sirkeler daima aynı biçimde olup bit tarafından salgılanan ve saç telini saran güçlü bir yapışkan madde sayesinde yerlerini korurlar. Bit  yumurtadan ilk çıktığında rengi kirli beyazdır, kan emdikçe rengi koyu kahverengiye dönüşür. Yasam süresi 30 gündür, bu sürede 100 kadar yumurta çıkarır ve yumurtaları özel bir zamk ile saç teline yapıştırır. Saç biti kendisini zırh misali kabuğu ile tam olarak kapatır.

Saç derisinden 5 mm yukarıda saç teline ayakları ile tutunarak yasar. 24 saatte 4-5 kez deriye inerek kan emer ve tekrar saç teline tutunur, kan emdiği sırada kabuğu açık durumdadır. Genelde 15-16 yaşına kadar olan çocukların kanını tercih eder. Yetişkinlerde daha az görülür. Saç teması, ayni şapkayı, yün başlığı kullanma, yastık vs bulaşma nedenleridir. Türkiye' de tedavisinde böcek öldürücü toksik maddeler ihtiva eden şampuanlar kullanılır.

Türkiye de bu amaçla üretilmiş 2 ürün vardır. Bu ürünler böcek öldürücü toksik madde ihtiva ettiklerinden dolayı astım hastası çocuklarda ayrıca genel kullanımda mahzurlu olmalarının yani sıra geçen yıllar süresince bitlerde rezistans doğduğu için etkisiz hale gelmişlerdir. Ayrıca bit yumurtalarında sinir sistemi olmadığı için yumurtalara karşı tamamen etkisizdirler.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ