Meksika’ya özgü acı bir biber cinsi...

Jalapeno Biberi, 
(Jalapeno pepper, Halapeno okunur).
Acıların en acısı olarak bilinse de acı etkisi çok uzun sürmediğinden yiyene tatlı ve geçici bir keyif veren bir Meksika biberidir. Gelip geçici bir acısının olması sayesinde de yiyenlerin genelde üst üste yuvarladığı bir biber türüdür. İştah açıcıdır. Jalapenoların Scoville değeri 2,500 ve 10,000 arasında değişmektedir. 

Teksas’ın Loredo şehrinde düzenlenen ve Washington's Birthday Washington’ın Doğum Günü Kutlamaları kapsamında düzenlenen Jalapeno Festivalinde, Amerika’nın en iyi gurme festivalleri arasında ilk onda yer almaktadır. 

Jalapeno’ nun anavatanı olan Meksika’ da cuaresmeno, huachinango, ve chiles gordo gibi farklı isimlerle de anılabilen bu biberler; Xalapa şehri Veracruz kasabasında yetiştirilmektedir.   Zaten Jalapeno’nun da ismini Veracruz’ dan aldığı söylenir. Meksika’ da Veracruz’ un dışında Jalisco, Nayarit, Sonora, Sinaloa ve Chiapas’ ta bulabilirsiniz.

Türkiye’ye de tohumları getirilip yetiştirilen bu biberin acısının hemen ağızda yok olma özelliği, acı yiyemeyenlerin bile bu bibere dayanabilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle jalapenoyu, bu zevkten mahrum kalmamaları açısından, acı yiyemeyenlere özellikle tavsiye ediyoruz.

Acı kırmızı biberin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri, özellikle kanser hücrelerini yok eden özelliği, İngiltere’ de yapılan bir araştırmayla bir kez daha doğrulanmıştır. Nottingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, jalapeno biberinin (Meksika acı kırmızı biberi) içinde bulunan kapsaisin maddesinin, hücrelerin enerji üreten ısı odası mitokondriye saldırarak, kanser hücrelerinin ölümünü tetiklediği belirlendi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ