Tropikal Amerika ormanlarında yaşayan küçük etçil memeli hayvan...

Kinkaju,
Kinkajou,
(Potos flavus).
Bal ayıları,
Kinkaju veya bal ayısı (aşkı), koati' nin akrabası ve komşusudur.
Güney Meksika ile Güney Brezilya'daki Mato Grosso arasındaki tropikal bölgelerde bulunur. Bu kahverengi tüylü küçük hayvanın en garip tarafı, uzun ve kuvvetli kuyruğudur. 

Ormanda komşuluk ettiği tropikal maymunlarınınki gibi, onun kuyruğunun da tutma ve kavrama kabiliyeti vardır. Bu kuyruk kinkaju için adeta bir beşinci eldir Kinkaju' nun kuyruğu o kadar kuvvetlidir ki, hayvancık bununla dallara asılarak sallanabilir. Bu akrobasi hareketini pek sever ve sık sık tekrarlar. Hiç kimse kinkaju' yu ağacından düşüremez. Bir dala kuyruğundan başka dört ayağıyla da asıldı mı, bir kasırga dahi onu yerinden oynatamaz. Bu çevik hayvan ormanlık yurdunun ağaçlarının üzerinde maymun gibi yolculuk eder. Gideceği yere gitmek için, ağaçtan ağaca geçer.

Yavru sayısı iki ile dört arasında değişir. Kinkaju' lar doğdukları sırada yeni doğmuş kedi iriliğinde ve yumuşak siyah tüylerle örtülüdürler. On günlükken gözleri açılır. Kuyrukları cisimleri kavrama kabiliyetini ancak bir aylık oldukları zaman kazanır. Yedi haftalık küçük kinkajular artık kuyruklarından dallara asılabilirler.

Yetişkin Kinkaju'nun 55 - 56 santimlik kuyruğu baş ve vücut toplamından uzundur. Kedimsi yuvarlak kafasında pırıl pırıl iri gözler dikkati çeker. Yüzü kısa ve sivrice, kulakları küçük ve yuvarlaktır. Bacakları kısadır. Yumuşak ve sık tüylü kürkü bir teviye koyu sarı veya altın tonlu kahve rengidir. Kinkaju' ya adını veren Güney Amerika' nın Tupi kızılderilileridir. Bazı kabileler bu hayvana potto derler.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ