Tektanrıcı Aton dininin kurucusu olan Mısır Firavunu...

Ahenaton,
(IV. Amenofis). 
Eski Mısır firavunlarından birisidir. 
İÖ 1379 ve 1362 yılları arasında, 17 yıl süreyle Mısır’ı yönetmiştir. 
Güçlü ve zengin bir ülke olan Mısır’ın halkı bu gücün kaynağını çok sayıda tanrıları olmasına bağlıyordu. Oysa IV. Amenhotep (IV. Amenofis) adıyla tahta çıkmış olan Ahenaton, bir süre sonra bütün öbür tanrıları yadsıyarak tek bir tanrıya inandığını açıkladı.  Güneş tanrısı Aton’un tek tanrı olduğunu belirtti.


Böylece babasından gelen Amenhotep adını bırakıp  Aton’un hizmetkarı anlamındaki Ahenaton adını aldı. Başkentini de değiştirdi. Ülkeyi Teb kenti yerine, Aon’a adanan ve bugünkü adı Amarna olan yeni bir kentten yönetmeye başladı.

Ahenaton’un tek bir tanrıya inanması halkını tedirgin etmişti. Özellikle Ahenaton’un düşmanları, onun eski firavunlar kadar güçlü olmayı amaçladığına ve artık büyük ölçüde rahiplerin eline geçmiş olan dinsel gücü yeniden kazanmaya çalıştığına inanıyorlardı. Onlara göre tek bir tanrıya tapmak yanlıştı. Ahenaton halkını tek bir tanrıya inanmaya zorlayan ilk yöneticilerden biridir. Ama onun ölümünden sonra görüşleri yasaklanmış ve eski inançlar yeniden canlandı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ