Kozalaklılardan ve kimi ağaçlardan elde edilerek boyaların üretiminde ve inceltilmesinde kullanılan kokulu reçine. ...

Terebentin,
Terementi,
Resin, Turpentine. 

Fr. térébenthine .
Kozalaklılardan ve bazı ağaçlardan ya da kendi kendine ya da ağacın çizilmesiyle akan,yağlı boya,yağlı vernik üretiminde ve inceltilmesinde kullanılan, ince, renksiz, kokulu reçine. Çam ağacının kabuklarında açılan yaralardan sızan reçineden elde edilir. Damıtılmasıyla terebentin esansı oluşur. Bu esansa neft yağı da denir. Renksiz ya da açık sarı bu sıvı, çok keskin kokar. Kolayca alev alır. 
Yağlıboya, vernik, mum, cila gibi maddeleri inceltmek ve daha yumuşak hale getirmek için kullanılır. 

Yapay reçine, böcek ilacı, yapay çam yağı gibi ürünlerin üretiminde, tıp ve veteriner hekimliğinde kullanılır. Terebentin, Çam, karaçam gibi çeşitli kozalaklılardan elde edilen yağın içinde bulunan reçine çözeltisi. Terebentin yağı yarı akışkan, yapışkan, kırmızı renkli keskin kokulu bir maddedir. Kokusu ağaçlardaki yarıklardan dışarı taşar. Tedavide terebentin esansı kullanılır. Terebentin esansı renksiz, berrak, keskin kokulu, acımtırak lezzetli bir sıvıdır. Süreğen bronşit gibi süreğen solunum yolu hastalıklarında kullanılır. Terebentin yağı hem doğrudan doğruya hem de dolaylı olarak solunum yolları mukozaları üzerine etki eder.

Terebentin yağı, gerek kuru olarak (bir solunum maskesi üzerine birkaç damla terebentin koyarak) gerekse yaş olarak (bir litre kaynar suya 5-20 gr. terebentin koyarak) hastalara buğu halinde çektirilir. Terebentin yağı, merhem halinde de vücudu ovmak için kullanılır.

Çam terebentin esansı terebentin veya ağaçtan distilasyon yöntemi ile elde edilen bir yağdır. Terebentin esansı güzel kokulu, renksiz, yakıcı lezzetli bir sıvıdır. Reçine asidi, kokofan ve pinen içerir.

Çam ağacı, 
(Latince ismi, Pinus Çam), 
Pinus türünden olan kozalaklı bir ağaçtır. Pinaceae (çamgiller) soyundandır. Çamın 115 civarında çeşidi vardır. Loblolly Pine (Pinus taeda), erkek kozalaklardır. Çamlar daima yeşil kalır (kışın yapraklarını dökmez) ve reçinelidir. Çam ağacının kabuğu çoğunlukla kalın ve pul puldur, fakat bazı türlerinin kabuğu pullu ve incedir.

Çam terebentini, saçı besler, dökülmesini ve kepek oluşumunu engeller. Saç diplerini kuvvetlendirir. Saçı besler. Dökülmeyi önler kepeği giderir. 

Solunum yolu rahatsızlıklarında kullanılır, idrar yolu enfeksiyonlarında oldukca etkilidir, bel soğukluğuna iyi gelir. Bel soğukluğunda ve idrar yolu hastalığında kullanılan etkili bir antiseptiktir.

Günde 1-2 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak alınır. Saç diplerine masaj yaparak kullanılır. 200 grlık şampuana 20 damla damlatılarak kullanılır.
Böbrekte tahriş yaptığından böbrek rahatsızlığı olanlar içmemelidir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ