Hindistan cevizinin kurutulmuş, yağca zengin etli bölümü...

Kopra,
Hindistancevizi,
Kopra(Copra),
Narcıl,
Coconut, 
Cokernut.

Kopra adı Pasifik Adaları’nda Hindistan Cevizi’nin etli kısmının kurutulmuşuna verilen addır.

Kurutulan hindistan cevizi tozunun prosesten geçirilerek elde edilen yağ Kopra veya Hindistan cevizi yağı adı ile anılır. Gıda ve deterjan sanayinde hammadde olarak kullanılmaktadır. 

Özellikle gıda sanayiinde yemeklik yağ olarak kullanılan kokonat yağı dünya sebze yağı üretiminin %20’lik bölümünü karşılar. Bu anlamda, margarin, salata yağı üretiminin kullanılır. Sahip olduğu köpürücü özelliğik katan lauric asitten ötürü sabun, deterjan ve şampuan üretiminin yanı sıra kozmetik sektöründe de aranan bir üründür

Kokonat yağı, geleneksel olarak kopra’nın kırılması (grating ve grinding) ve suda kaynatılması ile elde edilir. Günümüzde ise modern teknikler kullanılmaktadır.

Kokonat kabuğu ayrıldıktan sonra ikiye parçalanır ve kurumaya bırakılır. Kokonat yağı temelde küçük çaplı atölyelerde üretilmektedir. Yüksek kaliteli kopra genelde %60 ila 65 yağ oranı içerir.

Artığı ise hayvan yemi olarak değerlendirilir. Kokonat yağının en önemli üreticisi Filipinlerdir. Ayrıca, Endonezya, Papua Yeni Gine, Mozambik, Malezya ve Pasifik Adaları diğer üretici ülkeler arasında sayılmaktadır .

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ