Mevlevi sofrası...


Somat,
Sımat,
Mevlevilerin yemek yedikleri sofraya Sımat veya Somat denilirdi. 
Üç türlü somat vardır: 
1. Gezgin dervişlerin kullandığı etrafında halka bulunan somat,
2. Dergahlarda kullanılan somat,
3. Uzunca ve düz olan, bu yüzden de elifi adını alan somat.

Arapça, simat kelimesinden bozularak kullanılmış bir sözcüktür. Sofra yuvarlak büyük bir tahtadır. Sofrayı yerden 25-30 cm yükseltebilmek için, sofranın altına özel yapılmış bazıları açılıp kapanabilen bir iskemle konulurdu. Sofranın etrafına da yemek yiyecek dervişlerin üzerlerine oturmaları için postlar serilirdi. Kaşıklar sofraya yüzleri sola ve yere, saptan sağa gelmek üzere konulurdu. Kaşıklardan sonra, herkesin önüne bir tutam tuz konulurdu. Sofraya Dolaylı Havlu ve Sofra Peşkiri gibi adlar verilen, eninin yarısı sofranın üzerine, yarısı oturan kişinin dizlerinin üzerine gelen bir örtü serilirdi.

Yemek pişince, kazancı dede dua eder. Yemekler kaplara konulur ve yenir. Su vermekle görevli Canlar da su bardaklarını ve su testilerini hazırlarlardı. Mevlevi ve bektaşilerde, sofrayı kurup toplamakla görevli kişiye de somatçı denir.

Mevlevi Pilavı;
Kemiksiz koyun etinin hafifçe pişirilmesinden sonra nohut, kestane, havuç, soğan, yağ, fıstık ve pirinçle karıştırılıp kısık ateşte hazırlanan bir pilav türü.











Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ