Mersin yöresine özgü cevizli hamur tatlısı...

Kerebiç, 
Mersin yöresine ait bir tatlıdır. Özellikle ramazan ayında yoğun olarak yapılır ve tüketilir. Beyaz bir köpüğün içinde yatan irmikle yapılmış, içi fıstık veya ceviz dolu içli köfte şeklinde oldukça şekerli değişik bir tatlı. İlk lokma daha önce kerebiç'i tatmamış birisi için şaşırtıcı olabiliyor. Bunun sebebi beyaz köpüktür. Tatlının dışındaki beyaz köpük aslında krema değil, çöven kökünün suyudur. İçli köfte şekline getirilerek yapılan kısmın dışı irmik, yağ, karbonat ve şekerle yapılıyor. İçine de fıstık veya ceviz konuluyor. 

Esas sosunun hazırlanışı ise daha zahmetlidir. Çöven kökü ıslatılır. Ertesi güne kadar bekletildikten sonra beş saat kaynatılıyor. Beş saatin sonunda süzülmeye bırakılır. Süzülen yeşil su büyük çırpma aletleri ile çırpılıyor. Çırpma işlemi; yeşil su, beyaz köpük halini alana kadar devam ediyor. Bu köpüğe, neredeyse karamelize olacak kadar yoğunlukta şeker ekleniyor ve çırpma işlemine devam ediliyor. Her şey bittikten sonra üzerine tarçın serpiliyor. 
Afiyet olsun...

Çöven Otu,
Saponaia officinalis, 
Saponaia, 
Gypsophila struthium, 
İng. Soapwort.
Sabunotu, 
Helvacı kökü,
Çövenin suda köpürdüğü için Sabun otu da deniliyor. Çöven, Haziran-Temmuz aylarında beyaz çiçekler açan, 50-60 cm yüksekliğinde çok dallı, çok senelik, kazık köklü, otsu bir bitkidir. Yaprakları sapsız, soluk yeşil renkli, çiçekleri küçük pembe ve beyaz renklidir. 

Çöven KöküTürkiye' de ve yakın doğuda tahin helvası yapımında da kullanıldığı için helvacı çöveni de denilir. Trakya bölgesinde çöven otundan köpük helvası ismiyle beyaz, köpüksü bir helva yapılır. Bu ot, çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde ve leke çıkarıcı olarak da kullanılmaktadır. 

Konya, Beyşehir yörelerinde dişi çöven olarak anılır. Bazı yörelerde ve Kıbrıs' ta ise pişirilerek salamura edilen hellim peynirinin suyuna çöven kökü konulur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ