Go oyununda, bir taşın ya da taş öbeğinin etrafının sarılarak zaptedilmesine verilen ad...

Atari,
Go oyunu yaklaşık 4000 yıllık geçmişe sahip bir Uzakdoğu strateji oyunudur. Bu oyunun Çin' de bulunduğu belgelenen sanki bir yaşam simulasyonudur. Yapı olarak çok basittir. Fakat, bu basitlik birçok olayda olduğu gibi büyük bir karmaşayı gizler. İki kişilik bir oyundur. 

Go, üzerinde dikey ve yatay kesişen çizgilerden oluşan bir kare tahta üzerinde oynanır. 

Yeryüzünü simgeleyen bu tahta (Goban) üzerinde, yine yaşamları ya da yaşamdaki tavırlarımızı simgeleyen taşlarla (Goishi) vücut bulan bir modelleme sürecidir. Tahta geleneksel olarak ahşaptan yapılmakta. Go Oyunu, İnsan zekasının sonsuz boyutlarıyla karşılaşmamıza, kendi kod sistematiğiyle ışık tutar. Bir tablo, tahta ile siyah ve beyaz pullarla oynanır.


19*19 kesişim oluşturacak kadar çizgi barındırıyor. Kesişim noktalarına konacak taşlar (Go-ishi) 2 renk ve bu 2 renk “Ben ve O”yu modellerken birbirine zıt. “Ben” veya “O”dan biri siyah ya da beyaz oluyor. Bu strateji üzerine oyun oynanır.

Siyah oyuna ilk başlayan taraf. Bu nedenle eşitler arasında oynanmayan oyunlarda zayıf taraf siyahla başlıyor. Her iki taraf sırayla birer taş koyarak oyun sonuna ulaşıp birbirlerine üstünlük kurmaya çalışıyorlar. Tahtaya konan her taş bulunduğu yerde kalıyor (yaşıyor) ya da kalkıyor (ölüyor). Tahtaya konan taş başka bir yaşam yerine kaydırılamıyor. Olduğu yerde ya yaşıyor ya da ölüyor.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ