Düz bağırsak...

Rektum,
İng. rectum, 
Latince rectus; düz
Göden.
Göden bağırsağı,  
Son bağırsak, Düz bağırsak.
Sindirim kanalının son parçası.

Memelilerde, sindirim sistemimizin ince bağırsaklardan sonra gelen kısmı olan kalınbağırsak üç bölüme ayrılır. Birinci, ilk bölümde Çekum veya kör bağırsak vardır. Apandist de çekumun bir uzantısıdır.  Sindirim ince bağırsaktan besinlerin kana geçmesi ile sona erer ve kalın bağırsak kısmı sindirime katılmaz. Besinler kan yoluyla vücuda taşınır. Kalın bağırsak için kolon terimi kullanılır. Çekumdan rektuma kadar olan bu ikinci kısım kolondur.  Çıkan kolon, transvers kolon , inen kolon ve sigmoid kolon olmak üzere dört kısma ayrılır.  

Kalın bağırsak karın içerisinde ters dönmüş U harfi şeklinde karnın sağ alt tarafından kör barsak (çekum ) ile başlar ve yukarı doğru çıkar (çıkan kolon ) karaciğer altından keskin bir dönüşle karnı yatay olarak (transvers kolon) geçer  Sol üst köşede yerleşen dalağın altına geldiğinde yine keskin bir dönüş yaparak sol taraftan aşağıya doğru yönelir (inen kolon ). İnen kolon, sigmoid kolon denilen kolonun son kısmı ile Rektumla birleşir. Kalınbağırsağın üçüncü ve son bölümünü rektum oluşturmaktadır. Anüs' e (makat) açılır. Dışkının atılımdan önce tutulduğu yerdir. 

Uzunluğu yaklaşık olarak 12 cm kadardır. Orta dikey hat üzerinde, yukarıda sigmoid kolonla aşağıda ise anüsle birleşir. Anüsla rektumun birleştikleri düzey k’oksig kemiğinin ucunun 3 cm kadar önüne rastlamaktadır. Rektumun genişliği başlangıç bölgesinde 4 cm kadardır. Ancak anüse yaklaştığın da genişlemektedir.  Rektumun dış açıklığı olan anüs(makat) sfinkter kaslarca kontrol edilerek kapanır. Dışkılar anüsten geçerek vücuttan dışarı atılır.
 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ