Bir yamacın güneş, rüzgar, yağış getiren hava kütleleri gibi dış etkenlere göre yönü ...

Bakı,
İngilizce: aspect, 
Fransızca: exposition topographique, 
Almanca: Exposition 
Bir dağın, iki ayrı yöne dönük iki yamacının güneşlenme, yağış alma bakımından ayrı durumu.  

Her yörede, özellikle dağlık yörelerde bir yamacın güneş ışınlarına, güneye ya da kuzeye karşı konumunu belirleyen ve bu nedenle doğal koşullarını saptayan durumu. 

Özellikle dağlık yörelerde bir yamacın güneş ışınlarına, güneye veya kuzeye karşı konumunu belirleyen, bunun sonucu olarak da doğal şartlarını tespit eden durumudur. Bakı etkisi, Güneş ışınlarının düşme açısına bağlı olarak sıcaklığı etkileyen bir özelliktir. Güneş ışınlarının düşme açısı eğim durumuna bağlı olarak değişir. Güneş ışınları dönenceler haricindeki bir merkeze eğim şartlarına bağlı olarak dik açılarla gelebilir.

Yükseltiye bağlı olarak kalıcı karların üst sınırı, orman alanlarının üst sınırı ve tarımsal faaliyetlerin üst sınırı üzerinde etkilidir. Bakı yönü olan yerlerde güneşlenme süresi uzun, güneş ışınlarının yere geliş açısı fazladır. 
Bakı etkisini almayan diğer yamaca Dulda yamaç denir.

Bakı kelimesinin diğer anlamları:

Denetleme.
Devamlı,
Besleme,

Halk dilinde Fal demektir.
Bakı,
Türkçe: fal, 
İngilizce: divination, 
Fransızca: divination, 
Almanca: Divination, Wahrsagerei 

Bakı, Uzak bir yerde ya da gelecekte oluşacak olayları önceden saptayarak gerekli önlemleri almak amacıyla, yetenekli ya da yeteneksiz kişi ve toplulukların büyüsel, dinsel, simgesel eylemlerden yararlanarak yaptıkları, kökenleri tarihin temeline dayanan sözde haber verme işi. bk. hava bakısı, horoz bakısı, un bakısı, tuz bakısı, dölüt örtüsü bakısı. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ