Bir topluluğun ya da bir bireyin atası ya da koruyucusu olarak kabul edilen hayvan...

Totem,
Ongun.
İlkel toplumlarda topluluğun ondan türediği sanılan ve kutsal sayılan hayvan, ağaç, rüzgâr vb. herhangi bir doğal nesne, ongun. Bireyin ya da bir grubun eski çağlarda boy göstermeye başladığı kendini koruduğuna inanılan; mistik, büyüsel duygularla bağlı bulunduğu hayvan, eşya, herhangi bir madde ve görülmeyene duyulan inanç.
Yeryüzünde tanrılardan önce tabular vardı; korkulan, dokunulmayan, sakı­nılan, yıkılmaz sanılan tabular. Za­manla yeryüzü değişti, tanrılar tekleşti, ama tabular inatla direndiler zama­nın akışına ve tanrılaştılar zamanla diyor, Sigmund Freud.

Totem, bazen korkulan bir hayvan, bazen fırtına gibi doğal bir güç olabilir. Kabilenin korunup koll­anmasını üstleniyor. Aynı toteme tapan kabi­le üyeleri kandaş sayılıyor ve taptıkları toteme karşı korkuyla karışık bir saygı besliyorlar. Tote­me itaat ödüllendirilirken, tabuya isyan en sert şekilde cezalandırılıyor. Klanlarda bir hayvan, bir bitki veya bir cisim klan’ ın atası durumunda olup, kutsal sayılır ve adına totem denir. Bütün klan mensupları o totemden türedikleri kanaatindedirler.

Totemlerin taştan veya tahta parçalarından yapılır ki , buna şuringa adı verilir. Kurt, tavşan vb. herhangi bir bitki ve mesela bir taş parçası, yağmur, deniz vb. totem olabilir. Onu ata sayanlar kendilerini birbirleri ile akraba bilirler, toteme ait klan’ ın adını taşırlar. O toteme ait törenlere katılırlar, bir klan’ ın üyeleri arasında evlenme yasaktır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ