Amazon bölgesinde bataklık sık orman...

İgapo,
Amazon hav­zası, su ülkesi olduğu kadar daima yeşil ka­lan bir orman ülkesidir. Savanların ot­luk alanları ancak lekeler halinde, ya daha kurak olan rio Branco kesiminde, ya da Marajo adasında, taşma sularının kapladığı ça­yırlarda görülür. Sürekli sular altın­da kalan alüvyonlu yerlerdir. 
Sarmaşık konik bitki ve yüksekliği 20 m. palmiyelerle kaplıdır.

Mevsimlik taşmalara uğrayan kesimlerde ormanın ağaçları daha boylu, daha seyrektir; iktisadî bakımdan en fayda­lı ağaçlar, kakao, kauçuk (Hevea brasiliensis). Gerçek orman, taşma se­viyesi üstündeki terra firma kesiminde uza­nır: ormanaltı daha seyrektir, Para kesta­nesi gibi dev ağaçlanıl boyu 70 metreyi bulur.

Yerde böcekler (karınca), ağaç­lar üzerinde maymunlar, yapraklanma mev­siminde renkli kuşlar, sularda kayman tipin­den timsahlar, torpil ve zehirli kedibalıkları, kaplumbağalar, eti lezzetli öküzbalıkları ve daha birtakım dev balıklar sayılabilir. Bölgenin insan sağlığına zararlı olduğu, sa­rı humma, pian, leishmanioz, ankilostomiyaz ve özellikle sıtmadan ileri gelen ölüm oranının yüksekliğinden anlaşılır. 


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ