Sesi kalınlaşmasın diye çocukken iğdiş edilmiş şarkıcılara verilen ad...

Kastrato,
(Kasirato),
Çocuk soprano.
18. yüzyıla kadar sahneye kadın çıkması, koro içine bile kadın sesi alınması yasaktır. Kadın rolleri için, sesi çatlamadan hadım edilmiş -hayaları burulmuş- erkeklerin sesinden yararlanılır. Çocuk soprano ya da kastrato olarak bilinen bu sesler oğlan çocuğu sesinin saflığını ve güzelliğini korurlar. Göğüs kafesi ve ciğerler geliştiği için sonuçta çok güçlü bir ses elde edilir. Ses rengi kadın sopranoya ya da kontralto ya benzese de daha güçlü, daha duygusal, şehvetli bir tona ve incelikli, parlak bir tekniğe sahiptir. 

Bu uygulama ilk kez 1565 yılında Roma’ da Sistine kilisesinin korosu için yapılmış. 1574 yılından beri Münih’ te olağanlaşır. 16. yüzyıl kalyasında her operanın bir yıldız kastrato sanatçısı vardır. Kastrato tüm opera çevrelerinde aranan sanatçıdır. En tiz kadın sesinden en kalın erkek sesine kadar tüm sesleri verebilen erkek sesidir.

Soprano, mezzo-soprano ya da kontralto seslerine küçük yaşta sahip olan yoksul ve yetenekli erkek çocukların, bu seslerini kaybetmemeleri için kendilerinin ve ailelerinin rızası alınarak ergenlik çağına gelmeden hadım edilmeleri sonucu tiz ve çocuksu sese sahip olan erkek soprano. 17 nci yüzyıl Kastrato şarkıcılarından çok ünlü İtalyan soprano Farinelli sahne ismi ile bilinen Carlo Maria Broschi' dir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ