Doğanın bilgisine büyüsel işlemlerle varılabileceği inancı...

Okültizm,
(Fr. occultisme),
Gizlicilik,
Gizlibilim,
Okült,
Günümüzde sözdebilim olarak kabul edilir.
Din ve bilimin kapsamı dışında kalan doğaüstü inançlar ve uygulamalar bütünüdür. Terim, Latince gizlemek, saklamak, üstünü örtmek anlamına gelen occulere'den türemiştir. Eski Yunan'daki karşılığı ezoteriktir. Modern zamanlardaki duyum ötesi algı, hipnoz, telepati ve pirokinezi, parapsikoloji konuları ve bilimsel çevreler tarafından kuşku ile yaklaşılan araştırma alanları okültün (gizliciğin) kapsamı içindedir.

Görünen, görünmeyenin tezahürüdür.
Her şeyin kökenindeki temel hakikat budur. Bu ilkeden hareketle görünen'den yola çıkarak, görünmeyen esas güce, ana sebebe doğru uzanmaya çalışmaktadırlar. 
Eflatun'un idea'ları, Jung'un arşetip'leri ve daha pek çokları bu görünmeyen ilkeleri ifade etmektedirler. Latince’de gizlemek, saklamak anlamına gelen occulere sözcüğünden gelen, gizli, saklı anlamındaki occultus sözcüğünden türetilmiş olup, gizli ve saklı olanın bilgisi anlamına gelir.

Buradaki gizli ve saklı olan ifadesi hem görünmeyen aleme, hem doğaüstü denilen fenomenlere ilişkindir. Geçmiş çağlarda doğa, evren, tesirler, insan ve evren ilişkileri ve gelecek hakkında gerek medyumluk yoluyla gerekse aktarılagelen ezoterik tradisyonlar yoluyla edinilmiş derin bilgiler bütünü olarak tanımlanır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ