Birçok ülkede kuruntu, stres ve uykusuzluk ilacı olarak kullanılan bir cins karabiber...

Kava,
Kava Kava,
(Piper methysticum),
Kaptan Jume, Cookun II.Dünya gezisine katılan botanikçi J.G.A.Forster ilk defa (1772-1775) Polinesia adalarında yaşayan yerlilerin Kava-kava kökünden elde ettikleri içecekler içtiklerini gözlemlemiştir.
Ada yerlilerinin genellikle eğlence ve şenliklerde içtikleri ve şuur daha da açılırken sinirsel rahatlama görülürken kaslarda gevşeme uyuma gibi haller görülmüş. 

Avrupa' da ilk defa 1958 yılından itibaren Kava-kava kökü üzerinde geniş çaplı araştırmalar yapılmıştır ve natürel ilaçlar üretilmiştir.Volkanik bölgelerde yetişen ve köklerinden çay yapıldığında pek çok derde deva olan, sarı kantaron, kediotu türevinde bir bitkidir. Filipinler, Pasifik adalarından Polinesia-Polinezya, Meknosia, Mikronesia, Hawai gibi pek çok tropik adada çay gibi tüketiliyor.

Kava-kava 1,5-4m boyunda, gövdesi boğum boğum, dikey olarak yükselir ve kökü 2-10kg ağırlığında, sulu, dışı grimsi esmer, içi beyazımsı sarı ve oldukça da sık yan köklere sahiptir. Yaprakları 10-30cm uzunluğunda ve 10-25cm genişliğinde kalp şeklinde, üzerinde 9-13adet ana damar bulunur. Üst yüzeyi koyu yeşil, alt yüzeyi çok narin tüylü, kısa saplı ve iki adet küçük yan yapraklara sahiptir. Çiçekleri sadece erkek çiçeklerden oluşur. Bu nedenle de çoğalması gövdesindeki düğümlere keserek toprağa hafif gömmekle olur.

Türkiye' nin Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde seralarda yetiştirilebilir. Avrupa' da özellikle de Almanya'da seralarda yetiştirilmektedir. Kökleri çıkarıldıktan sonra iyice yıkanır, kurutulur ve bundan çay veya natürel ilaç veya da taze olarak ince ince kıyılır ve tentürü yapılır.



Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ