Akciğer zarı iltihabı...

Satlıcan,
Zatülcenp,
Pnömoni 
(Fr.pneumonie, Zatürre), 
Zatürre,  (İng. pneumonia) Akciğer parenkiminin yangısı, pnömonitis, zatürre, peripnömoni. Bakteriler, mantarlar, mikoplazmalar, virüsler, parazitler, irkiltici gazlar veya aspire edilen yabancı maddeler nedeniyle oluşur.
Halk arasında akciğer iltihabı tıp dilinde ise pnömani denir. 
Lober pnömoni : Pnömokok adı verilen mikropların neden olduğu had akciğer iltihabıdır. Mikroplu tozlar, fazla yorgunluk, soğuk algınlığı veya uzun süre güneşte kalmak hastalığın zeminini hazırlar. Hastalık ani baş ağrısı, titreme, kusma ve sırt ağrıları ile başlar. Ateş, 40 dereceye kadar yükselir. 


Virüs Zatürreesi : 
Virüslerin neden olduğu bir çeşit zatürreedir. Ya aniden ya da bir soğuk algınlığı sonunda görülür. Lober pnömoniden daha hafif geçer. Hastalığın ateşi 39 dereceye kadar yükselir. Kendini son derece yorgun hisseder. Öksürüğü kuru fakat az balgamlıdır. 

Bronköpnomoni : 
İyi tedavi edilmeyen grip, boğmaca, bronşit veya kızamıktan sonra ortaya çıkan bir hastalıktır. Nedeni, akciğer ve bronşların yer yer iltihaplanmış olmasıdır. Hastalık, bronşit gibi başlar, tedbir alınmazsa, 2-3 gün içinde ağırlaşır. Ateş sabahları 38 derece iken akşamları 40 dereceye kadar yükselir. Hastada öksürük, cerahatli ve bazen de kanlı balgam görülür. Halsizdir, nefes almakta güçlük çeker, rengi de soluktur. Doktor tedavisi şarttır. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ