Manisa' daki "Ağlayan Kaya" nın o olduğuna inanılan, doğurganlığıyla ünlü Frigya kraliçesi...

Niobe,
Ağlayan kaya, 
Niobe, Doğal aşınma sonucu başı önüne eğik, ağlayan bir kadın görünümü kazanmıştır. Efsaneye göre Niobe'nin yedi oğluyla yedi kızı vardı. Leto’nun iki çocuğu(Apollon ve Artemis) vardı. Leto’dan daha doğurgan olmakla övünüyordu. 

Bu gururu nedeniyle onu cezalandırmaya karar veren Leto, Apollon’a Niobe’nin bütün oğullarını, Artemis’e de bütün kızlarını öldürttü. Çocukların cesetleri 10 gün sonra tanrılar tarafından gömüldü. Frigya’daki evine dönen Niobe, acılarını dindirmek isteyen Zeus tarafından Spylos dağının (Spil Dağı-Manisa) yamacında Frigyalı (ya da Lidyalı) Tantalus'un kızı Niobe'nin, Zeus tarafından burada bir kaya parçasına, taşa dönüştürüldüğüne inanılır.

Evlat acısı ile yurduna dönen Niobe Spil Dağı'nda taş kesilmiş ve günümüzde Ağlayan Kaya  olarak bilinen, literatürde bazen, aynı dağdaki Hitit Kybele heykeli ile yakın geçmişe kadar karıştırıldığından, Taş Suret olarak da anılan oluşuma dönüşmüştür. Niobe'nin kayası Manisa'nın önemli ziyaret yerlerinden biridir. Spil Dağı'na komşu Yamanlar Dağı'nda Niobe'nin babası Tantalus'un mezarı ve kardeşi Pelops'un tahtı bulunmaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ