Halk dilinde Ağustos ayına verilen ad...

Bozay, 
Ağustos,
Latince, Augustus.  
Halk dilinde Bozay, 
Harman ayı,
Lobut ayı,
Yılın 31 gün süren sekizinci ayı.

Ocak, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 1. ayı olup 31 gün çeker. Arapça' da ocak anlamına gelen kanun sözcüğünden Kanunisani 'dir. 10 Ocak 1945 yılında kabul edilen kanunla dört ayın adları değiştirilmiş, ve birinci ay Ocak ayı olmuştur.

İkinci ay Şubat, Üçüncü ay mart ve dördüncü ay nisan ayı olarak değiştirilmiştir. Zemheri ayı'da denir. Ocak ayına Kalandar ayı denir. Şubat ayı tüm diğer yıllarda 28 gün çeker. Süryanice şabat sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Gücük ay da denir.

Mart, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 3. ayı olup 31 gün çeker. Eski Roma’da Mart ayının adı, Roma Savaş Tanrısı Martius.  Bu ayın savaşa başlamak için şanslı bir zaman olduğu kabul edilirdi. Ocak ve Şubat ayları, savaşmak için uygun olmadıklarından Roma takviminin ilk ayı Mart idi. Julius Caesar’ın M.Ö. 45 yılındaki takvim reformundan sonra yıl, 1 Ocak’ta başlatıldı. Buna rağmen pek çok ülkede, yılın Mart ayı ile başlaması geleneğine devam edildi. 1 Ocak, yeni yılın ilk günü olarak Fransa’da 1564 de resmileşti. Halk dilinde Ezelbahar, Akaray, denir. Farsça Azar, ayı denir. 

Nisan, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 4. ayı olup 30 gün çeker. Abrul ayı da denir. 

Mayıs, Gregoryen Takvimi' ne göre yılın 5. ayı olup 31 gün çeker. Mayıs adı, Roma bereket Tanrıçası Bona Dea ile birlikte tanımlanan, Yunan Tanrıçası "Maia'nın ayı" anlamında Latince maius mensis'ten gelmektedir.

Haziran, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 6. ayı olup 30 gün çeker. Süryanice sıcak anlamına gelen haziran sözcüğünden alınmıştır. Haziran ayının İngilizce karşılığı olan June, Jüpiter' in karısı, Roma tanrıçası Juno' dan gelmektedir. Kiraz ayı denir.

Temmuz, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 7. ayı olup 31 gün çeker. Turanca tamuz, çok sıcak, cehennem sözcüğünden, Sümerce, bereket tanrısının bir adı olan dummuzzi sözcüğünden gelmiş. Süryanca/Süryanice temmuz sözcüğü aynen Türkçeye geçmiştir. Türkçe'de bu aya Orak ayı  ya da Ot ayı denir.

Ağustos, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 8. ayı olup 31 gün çeker. Türkçe'de bu aya Harman ayı, Lobut ayı da denir. Kimi yerlerde bu ay için Temmuz ayı gibi Orak ayı dendiği de olur. Ağustos ayına Bozay da denir.

Eylül, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 9. ayı olup 30 gün çeker. Halk dilinde Hac Ayıdır. Arapça eylül, Süryanice üzüm anlamındaki aylul kelimesinden (üzüm ayı) gelmektedir. Hristiyan Türkler bu aya İstavroz ayı, Haç ayı  ya da Karadeniz'de değiştirilerek İstavrit ayı derler. Eylül adının İngilizce karşılığı olan September, Latince 7 anlamına gelen septem'den gelir. 

Ekim, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 10. ayı olup 31 gün çeker. Teşrin-i Evvel olan ayın adı Cumhuriyet'ten sonra da İlk Teşrin, İlkteşrin ya da Birinci Teşrin olarak kullanıldı. 10 Ocak 1945 yılında kabul edilen 15 Ocak 1945 yılında yürürlüğe giren ve dört ayın adlarını değiştiren yasa ile ayın adı Ekim yapıldı. Avara ay denir.

Kasım, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 11. ayı olup 30 gün çeker. Teşrin-i Sani olan ayın adı Cumhuriyet'ten sonra İkinci Teşrin, İkinciteşrin olarak kullanıldı. 10 Ocak 1945 tarihinde kabul edilen 15 Ocak 1945'te yürürlüğe giren ve dört ayın adlarını değiştiren yasa ile ayın adı Kasım yapıldı. Koç Ayı denir.

Aralık, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 12. ve son ayı olup 31 gün çeker. Arapça'da ocak  anlamına gelen kanun sözcüğünden Kanun-i Evvel, Kanunuevvel, Kanunievvel, Kanunuevvel olan ayın adı Cumhuriyet'ten sonra İlk Kanun, İlkkanun olarak kullanıldı. 10 Ocak 1945'te kabul edilen 15 Ocak 1945'te yürürlüğe giren ve dört ayın adlarını değiştiren yasa ile ayın adı Aralık yapıldı. Karakış ayı denir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ