İri ve boru biçiminde beyaz ya da sarı renkli çiçeği olan bir süs bitkisi...

Kala,
Gala,
Gelinçiçeği,
(Zantedeskiya).
Calla lily,
Lily of the Nile.
Yılanyastığıgiller familyasındandır. Anayurdu Güney Afrika olan beyaz ya da sarı çiçekli bir süs bitkisidir.

Rizomlu (kökgövdeli) çokyıllık dayanıklı otsu bitkilerdir. Uzun saplı, temren (ok ya da mızrak ucu) biçimli, koyu yeşil renkli, iri ve gösterişli yaprakları vardır. Kala yalnızca köklü olarak değil kesilerek de satıldığı için çiçekçilikte çok değerli bir bitkidir. Çiçekleri kadar yaprakları da çok alımlı olan kala bitkisi kalın ve etli köksaplanndan (kök ve sürgün veren toprakaltı gövdeleri) üretilir; bu köksaplar zehirlidir. Köksaplardan çıkarak öbekler oluşturan koyu yeşil renkli ve mızraksı iri yaprakların arasından beyaz çiçekler yükselir. 

Kalın sapların ucunda açan bu çiçekler ortasındaki "çomak" adı verilen sarı renkli ve dilsi uzantılarıyla çok ilginç bir görünüm sergiler. Aslında botanik açısından bu dilsi uzantı yani çomak çok sayıda küçük çiçeğin oluşturduğu bir çiçek başağı onu çevreleyen ve saran beyaz renkli örtü de bir çiçek yaprağıdır. Çiçek yaprağının bu pürüzsüz beyaz renginden ötürü bitkiye "gelinçiçeği" de denir. Kalanın sarı ya da pembe çeşitleri de geliştirilmiştir. Kalaya yakın akraba olan Zantedeschia cinsinden bazı türler de süs bitkisi olarak yetiştirilir. Kala gibi yılanyastığıgiller (Araceae) familyasında yer alan başka bir türe (Calla palustris) de yaygın olarak kala adı verilir. Aslında "kala" sözcüğü bu türün bilimsel cins adından türemiştir. Genel görünümü kalayı andıran ama ondan farklı olarak nemli ve serin yerleri seven bu tür en çok göl ve havuz kenarlarında yetişir. Kıpkırmızı bir üzüm salkımını andıran meyveleri çok zehirlidir.

İlkbahar mevsiminde açan uzunca, ağzı açık boru biçimli, 25 cm’ye kadar uzunlukta olabilen beyaz çiçekleri de pek göz alıcıdır. Kala bitkisi duvar diplerinde, kayalık bahçelerde ve havuz kenarlarında çok iyi geliştiği gibi evlerde pencere önü ya da balkonlara konulan saksılarda daha küçük boyluları da yetiştirilebilir. Kalalar, pek makbul kesme çiçeklerden sayılır. Kala bitkileri güneşli ama serin ya da ılık ortamları ve organik madde yönünden zengin bitek ve nemli bahçe toprağını sever. Kış mevsiminde, en düşük 8 santigrat dereceye kadar dayanabilir. Çiçek açtığı dönemde bol bol sulanan bitkinin daha sonra suyu biraz azaltılır.

Kala, kalın etli taç yaprakları ve 15-20 cm arası uzunlukta tekli çiçek başları bulunan iri çiçeklerdir. Beyaz, sarı, pembe, lavanta, gül, turuncu ve yeşil gibi renk seçenekleri vardır. Kala çiçeklerinin vazo ömürleri 7-10 gün arası değişir. Sıkça sulayın ve kıvrılmayı önlemek için her birkaç günde bir gövde uçlarını kesin.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ