Ormanın en iyi biçimde işletilmesi ve değerlendirilmesi için uygulanacak kuralların tümü...

Amenajman,
Amenajman, ormanların nasıl, ne zaman ve ne ölçüde kullanılacağını, ormanların sürekliliğinin sağlanması için ormancılık faaliyetlerinin (biyolojik, ekonomik, teknik ve sosyal) tümüne ve ormanlardan daha fazla nasıl verim alırız sorusuna yanıt arayan bilim dalı.

İlk orman amenajman planı, 1696 yılında İsviçre’de yapılmıştır. 

Osmanlı İmparatorluğunda ormancılık 1857 yılında başlamıştır. Ormancılığı kurmaya çalışan Fransız ormancı M. Simon, Çanakkale civarındaki devlet ormanlarının haritasını ve amenajman planlarını yapmıştır.

Orman amenajmanının 1880 yılından sonra eğitim ve öğretim programlarında yer aldığı görülmüştür. 1917 yılında çıkarılan amenajman kanunu ve 1924 yılındaki amenajman mühendisi ünvanları bu gelişmenin sonucunda ortaya çıkmıştır.

1934 yılında Yüksek Ziraat Enstitüsü Orman Fakültesinde Orman Politikası ve Amenajman Enstitüsü kurulmuştur.


Orman Amenajmanı bilgisinin temeli Prof. Dr. Mahzar Diker tarafından atılmıştır. 1964 yılında ise Orman Amenajmanı Kürsüsü Ormancılık Politikası Kürsüsünden ayrılmıştır. 1971 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü’ne bağlı Orman Amenajmanı Kürsüsü kurulmuştur.

1993 yılında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesinde Orman Hasılatı ve Biyometri Anabilim Dalı Orman Amenajmanı’ndan ayrılmıştır. Orman Amenajmanı Anabilim Dalı’nın bugünkü gelişimini başlatan Prof. Dr. İsmail Eraslan’dır.

Ülkemiz ormanlarının Amenajman Planları 1981 yılında yapılmış olup 1990 yılında sona ermiştir. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ